Keten Tohumu Yağı Keten tohumu yağı, yüksek oranda doymamış yağ asitleri, az miktarda doymuş yağ, bolca potasyum, küçük miktarlarda magnezyum, çinko ve çeşitli vitaminler içerir. 100 gram keten tohumu yağı içerisinde 13,4 mg E vitamini bulunmaktadır. İçerdiği N-3 yağ asidi miktarı, omega-6'nın yaklaşık 4 katıdır. Bitkisel Östrojen ve Lignanlar Keten tohumu, bitkisel östrojen olarak bilinen lignanların en fazla bulunduğu kaynaklardan biridir ve diyetisyenler tarafından sıklıkla önerilir. Keten tohumunda bulunan lignanlar, hormonlarla ilgili kanser çeşitlerinde (örneğin prostat, meme vb.) seks hormonlarına baskı yaparak kansere karşı koruma sağlar. Ayrıca tümör hücrelerinin oluşumunu ve büyümesini durdurarak kanser riskini azaltır. Selüloz ve Keten Tohumu Yağının Tüketimi Keten tohumunun dış yüzeyinde bulunan selüloz tabakası nedeniyle, doğrudan tüketildiğinde vücut selülozu eritecek enzime sahip olmadığından, içerisindeki yararlı maddeler yeterince alınamaz. Bu nedenle soğuk preslenmiş keten tohumu yağının doğal olarak tüketilmesi daha faydalıdır. Beslenme ve Yağ Asitleri Dengesi Beslenme uzmanlarına göre gerekli olan yağ asidi dengesini sağlamak için, temel yağlar doymamış yağ oranı yüksek olan soğuk sıkım zeytinyağı gibi yağlardan seçilmelidir. Doymuş yağ oranı yüksek olan (hidrojene) trans yağlar en aza indirilmelidir. Tahıl ürünlerinin özellikle ekmeğe bağımlılığı azaltılmalı ve yapraklı sebzeler tercih edilerek mutfaklara keten tohumu yağı takviyesi yapılmalıdır. Alfa-Linolenik Asit ve Sağlık Faydaları Keten tohumu yağı, içerdiği alfa-linolenik asit (N-3 yağ asitlerinin en önemlisi) açısından oldukça zengindir. Alfa-linolenik asidin bir kısmı vücutta uzun zincirli N-3 yağ asitleri EPA ve DHA'ya dönüşerek yüksek tansiyonu dengeler ve iyi kolesterolü artırır. Kan pıhtılaşmasını azaltır ve kronik kalp hastalığı riskini düşürür. Keten Tohumu Yağının Mutfakta Kullanımı Keten tohumu yağı, yüksek ısıya maruz bırakılmadan mutfakta kullanılmalıdır. Bu nedenle salatalara ve pişirilen yemeklere pişirme sonrası eklenmelidir. Hamur işleri, salatalar, tatlılar, çorbalar, sebzeler ve çeşitli yemeklerde sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Keten Tohumu Yağı, Cilt ve Gut Hastalıklarına Karşı Koruma Sağlar Keten tohumu yağı, cilt rahatsızlıklarında iltihabı azaltmanın yanı sıra kolesterol seviyesini düşürür. Gut rahatsızlığından dolayı meydana gelen şişlikleri ve eklem ağrılarını giderir. Keten Tohumu Yağı, Sedef, Egzama ve Akne Rahatsızlıklarına İyi Gelir Keten tohumu yağı, içerdiği yağ asitlerinin ciltte onarıcı ve iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Sedef hastalığı, kırmızı lekeler ve benzeri deri rahatsızlıkları keten tohumu yağında bulunan EFA'nın anti-inflamatuar etkileri sayesinde kaybolur. Ayrıca güneş yanıkları tedavisinde de hızlı bir iyileştirme sağlar. Keten Tohumu Yağı, Tırnakları ve Saçları Besler Keten tohumu yağı, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde tırnakların ve saçların sağlıklı bir şekilde uzamasında etkilidir. Keten Tohumu Yağı, Kanser Oluşumunu En Aza İndirir ve Yaşlanma Belirtilerini Geciktirir Keten tohumu yağı, içerisinde bulunan lignanların kolon, prostat, meme ve cilt kanserlerine karşı koruma sağladığına inanılmaktadır. Keten Tohumu Yağı, Kadın Kısırlığı ve Menopoz Rahatsızlığını Tedavi Eder Keten tohumu yağı, içerdiği hormon düzenleyici bitki östrojenleri ve lignanlar sayesinde kadınlarda progesteron ve östrojen seviyesini dengede tutarak, menopoz ve adet sorunlarının çözümünde faydalıdır. Keten tohumu yağı, kadınlarda görülen kısırlık rahatsızlıklarında rahim fonksiyonlarını güçlendirerek kısırlık nedenlerini azaltıcı etkisi vardır. Keten Tohumu Yağının Bilindik Bazı Faydaları Nelerdir?
|