Hamilelikte Keten Tohumu Şifalı bitkiler, sadece özleri ile değil, aynı zamanda tohumları ile de sağlık açısından önemli faydalar sağlayabilir. Bu bitkilerden biri olan keten tohumu, mide ve bağırsak problemlerinden kemik sağlığına kadar birçok konuda yardımcı olabilir. Bu yazıda, keten tohumunun hamilelik sürecinde sağladığı faydaları ve dikkat edilmesi gereken hususları ele alacağız. Keten Tohumunun Besin Değerleri Keten tohumu, omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin çok iyi bir kaynağıdır. Aynı zamanda yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif içerir. Keten tohumu, kolon, göğüs ve prostat kanserine karşı koruyucu olan lignanlar açısından da zengindir. Günde bir yemek kaşığı keten tohumu tüketilmesi yeterlidir. Ancak hamile, emziren kadınlar ve küçük çocuklar için kullanımı genellikle önerilmez. Hamilelikte Keten Tohumu Tüketimi Hamilelikte keten tohumu tüketimi, anne ve bebeğin sağlığı için faydalı olan omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olduğu için önemlidir. Çiğ ya da kavrulmuş olarak tüketilebilecek keten tohumunu, hamilelik süresince beslenme alışkanlıklarınıza eklemeden önce doktorunuza danışmanız daha sağlıklı bir karar olacaktır. Ezilmiş keten tohumlarını, mısır gevreği veya salataların üzerine serpiştirerek ya da meyveli içeceklere ekleyerek tüketmek mümkündür. Ayrıca, ekmek ve kek yapımında da kullanılabilir. Bu ürünleri kullanmadan önce tohumları ezmek gerektiğini unutmayın; aksi takdirde büyük oranda sindirilmeden vücuttan atılabilir. Hamilelikte Keten Tohumu Kullanımı Noktasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Keten tohumu, östrojen hormonunu kopyalayabildiği için hamilelik sırasında ham olarak tüketilmesi regl kanamasına sebep olabilir. Bu durum bebeğe de zarar verebileceğinden, keten tohumu kullanmadan önce hekime başvurmak önemlidir. Keten tohumu hormonlarla ilgili aksamalara neden olabileceğinden, hamilelikte keten tohumu kullanımı konusunda net bir fayda veya zarar belirtmek doğru olmayacaktır. Hamilelikte Geleneksel Tedavide Keten Tohumu Kullanımı Keten tohumu, antioksidan, antimitoz ve antimantar özellikler taşır. Keten tohumlarının içinde bulunan müsilaj, bağırsakta su çekip şişerek mekanik müshil gibi etkiler. Ketenin bu etkiyi göstermesi biraz süre alır, fakat tahriş yapmama avantajına sahiptir. Bu nedenle, diğer müshillere nazaran daha uzun süre kullanılabilir. Ayrıca, içerdiği yağ da müshil yapıcı etkiye destek sağlar. Eski Mısırlılar zamanından itibaren bu amaçla kullanıldığı bilinir. Müsilajın yumuşatıcı etkisinden ötürü gastrit, mide ülseri gibi sindirim sistemi tahrişlerinde de kullanılır. Bu amaçla, günde bir kez tercihen yatmadan önce bir ila iki çay kaşığı tohum yenir ve üzerine iki bardak su içilir.
Hamilelik döneminde keten tohumu kullanımının mutlaka uzman bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmesi gerektiğini unutmayın. Sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeniz dileğiyle. |