Hamilelikte Keten Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Hamilelikte Keten Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Keten Tohumu

Şifalı bitkiler, sadece özleri ile değil, aynı zamanda tohumları ile de sağlık açısından önemli faydalar sağlayabilir. Bu bitkilerden biri olan keten tohumu, mide ve bağırsak problemlerinden kemik sağlığına kadar birçok konuda yardımcı olabilir. Bu yazıda, keten tohumunun hamilelik sürecinde sağladığı faydaları ve dikkat edilmesi gereken hususları ele alacağız.

Keten Tohumunun Besin Değerleri

Keten tohumu, omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin çok iyi bir kaynağıdır. Aynı zamanda yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif içerir. Keten tohumu, kolon, göğüs ve prostat kanserine karşı koruyucu olan lignanlar açısından da zengindir. Günde bir yemek kaşığı keten tohumu tüketilmesi yeterlidir. Ancak hamile, emziren kadınlar ve küçük çocuklar için kullanımı genellikle önerilmez.

Hamilelikte Keten Tohumu Tüketimi

Hamilelikte keten tohumu tüketimi, anne ve bebeğin sağlığı için faydalı olan omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olduğu için önemlidir. Çiğ ya da kavrulmuş olarak tüketilebilecek keten tohumunu, hamilelik süresince beslenme alışkanlıklarınıza eklemeden önce doktorunuza danışmanız daha sağlıklı bir karar olacaktır. Ezilmiş keten tohumlarını, mısır gevreği veya salataların üzerine serpiştirerek ya da meyveli içeceklere ekleyerek tüketmek mümkündür. Ayrıca, ekmek ve kek yapımında da kullanılabilir. Bu ürünleri kullanmadan önce tohumları ezmek gerektiğini unutmayın; aksi takdirde büyük oranda sindirilmeden vücuttan atılabilir.

Hamilelikte Keten Tohumu Kullanımı Noktasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Keten tohumu, östrojen hormonunu kopyalayabildiği için hamilelik sırasında ham olarak tüketilmesi regl kanamasına sebep olabilir. Bu durum bebeğe de zarar verebileceğinden, keten tohumu kullanmadan önce hekime başvurmak önemlidir. Keten tohumu hormonlarla ilgili aksamalara neden olabileceğinden, hamilelikte keten tohumu kullanımı konusunda net bir fayda veya zarar belirtmek doğru olmayacaktır.

Hamilelikte Geleneksel Tedavide Keten Tohumu Kullanımı

Keten tohumu, antioksidan, antimitoz ve antimantar özellikler taşır. Keten tohumlarının içinde bulunan müsilaj, bağırsakta su çekip şişerek mekanik müshil gibi etkiler. Ketenin bu etkiyi göstermesi biraz süre alır, fakat tahriş yapmama avantajına sahiptir. Bu nedenle, diğer müshillere nazaran daha uzun süre kullanılabilir. Ayrıca, içerdiği yağ da müshil yapıcı etkiye destek sağlar.

Eski Mısırlılar zamanından itibaren bu amaçla kullanıldığı bilinir. Müsilajın yumuşatıcı etkisinden ötürü gastrit, mide ülseri gibi sindirim sistemi tahrişlerinde de kullanılır. Bu amaçla, günde bir kez tercihen yatmadan önce bir ila iki çay kaşığı tohum yenir ve üzerine iki bardak su içilir.

  • Öksürük, üşütme ve nezleye karşı bir çorba kaşığı keten tohumu üç fincan suda on dakika kaynatılır. Üç ila beş dakika bekletilip süzüldükten sonra içilebilir. Bu çayın buharı da burundan teneffüs edilebilir.
  • Akciğer hastalıkları ve zatürrede, 80 gram keten tohumu 40 gram rezene tohumu ile karıştırılarak az sıcak suda lapa yapılır, sonra iki tülbent arasına konarak göğse ve sırt bölgesine yerleştirilir.
  • Gece yanığı, çıban ve eziklerin iyileştirilmesi için 80 gram keten tohumu ile 40 gram ebegümeci lapası birlikte yapılarak yaranın üzerine konulur.
  • Böbrek ağrısı ve kramplarda, iki çay kaşığı keten tohumu altı fincan suda on dakika kaynatılır, beş dakika bekletilip süzülür.

Hamilelik döneminde keten tohumu kullanımının mutlaka uzman bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmesi gerektiğini unutmayın. Sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeniz dileğiyle.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Keten Tohumu Ne İşe Yarar?

Keten Tohumu Ne İşe Yarar?

Keten Tohumu Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Neye İyi Gelir?

İlginizi Çekebilir

Keten Tohumu Zararları

Keten Tohumu Zararları

Keten Tohumu Yan Etkileri

Keten Tohumu Yan Etkileri

Haber Bülteni

Güncel

Keten Tohumu Nedir?

Keten Tohumu Nedir?

Güncel

Keten Tohumu Besin Değerleri

Keten Tohumu Besin Değerleri

Güncel

Keten Tohumu Emziren Anneler Kullanabilir mi?

Keten Tohumu Emziren Anneler Kullanabilir mi?