Gebelikte Keten Tohumu Kullanımı
21 Haziran 2024

Gebelikte Keten Tohumu Kullanımı

Keten tohumu, yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri, düşük oranda doymuş yağ asidi, yüksek oranda lifle birlikte bol miktarda potasyum ve az miktarlarda magnezyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli vitaminler içerir. 100 gram keten yağı 13.4 mg E vitamini, 100 gram keten tohumu ise yaklaşık 450 kcal içerir. Keten tohumunun amino asit profili, soya ununa benzer özellikler gösterir.

Keten Tohumunun Besin Değerleri

Keten tohumu, içerdiği N-3 yağ asidi oranı (Omega-6'nın yaklaşık dört katıdır) ve çözünür ve çözünemez liflerce zenginliği nedeniyle beslenme uzmanları tarafından sıklıkla önerilir. Ayrıca, keten tohumu, bir çeşit bitkisel östrojen olan lignanların en zengin kaynağıdır. Lignanlar, hormonlara bağlı kanser türlerinde (göğüs, prostat vb.) seks hormonlarına müdahale ederek kansere karşı koruma sağlar; tümör hücrelerinin büyümesini engeller.

Keten Tohumunun Faydaları

Keten tohumunda bulunan lignanlar, doğal SERM (Seçici Östrojen Reseptör Modülatörleri) işlevi görür; östrojen kullanımının zararlarından korurken tüm diğer olumlu etkilerinden de yararlanmayı sağlarlar. Örneğin; östrojenin kemiklerde bağlantı kurup büyümeyi sağlamasına izin verirken; hasar verebileceği göğüs ve rahim içi gibi hassas bölgelere girmesine izin vermezler. Fazladan hücre büyümesi olmadığında kanser riski azalır. Keten tohumu, 100 gramda toplam 240.6 mg bitkisel östrojen içerirken, birçok diğer gıda maddesinde bu miktar 100 gramda 17 mg'ı geçmez.

Fiber İçeriği ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Keten tohumunun içerdiği lifin yaklaşık üçte ikisi suda çözünmeyen, geri kalanı ise çözünen lif özelliğini taşır. Suda çözünmeyen lifler dışkı yoğunluğunu artırarak, bağırsak geçiş zamanını azaltarak kabızlığı önleyici, bağırsakları yumuşatıcı etki yaparlar. Keten tohumunda bulunan suda çözünür lifler (mucilage zamkı/sakızı) kan şekeri seviyesini korur, kolesterol seviyesini düşürür. Beslenmedeki yüksek lif miktarının kanser önleyici etkileri de söz konusudur.

Yağ Asitleri Dengesi ve Beslenme

Beslenmede ideal yağ asidi dengesini sağlamak için, ana yağımızı tekli doymamış yağ asidi oranı yüksek soğuk sıkım zeytinyağı olarak seçmeli, doymuş ve trans yağları (hidrojene) minimuma indirmeli, tahıla ve ekmeğe bağlılığımızı düşürmeli, bol bol yeşil yapraklı gıdalar tüketmeli ve mutfağımızı keten tohumu ile takviye etmeliyiz.

Keten Tohumunun Sağlık Üzerine Etkileri

Keten tohumu, içerdiği alfa-linolenik asit (N-3 yağ asitlerinin en önemli üyesi) açısından en zengin besinlerden biridir. Alfa-linolenik asidin bir kısmı, vücutta uzun zincir N-3 yağ asitleri EPA ve DHA'ya dönüşürler ki bunlar iyi kolesterolü yükseltir, yüksek tansiyonda düşürücü etki yapar, kanın pıhtılaşma eğilimini azaltır, plazma trigliserit düzeyini ve aritmi riskini azaltır. Dolayısıyla alfa-linolenik asidin koroner kalp hastalığı riskini azalttığı tespit edilmiştir. Keten tohumu üzerine yapılan araştırmalar düzenli keten tohumu kullanımının, arteriosklerozun (damar sertliği) gelişmesini önleyebileceğini, iltihabi hastalıklarda ve otoimmün rahatsızlıklarda etkili olabileceğini göstermektedir. N-3 yağ asitlerinin dengeli beslenmesinin kanseri engelleyici özellikleri de tespit edilmiştir.

Keten Tohumunun Doğru Kullanımı

Keten tohumunu doğal ürün dükkanlarından veya aktarlardan temin edebilirsiniz. Tazeliğini anlamak için çimlenip çimlenmediğine bakabilirsiniz; eğer çimlenmiyorsa aldığınız yere iade ediniz. Keten tohumları sert olduğundan dikkatli bir çiğnemede bile yeterince öğütülemeyebilirler, bu da yeterince sindirilmeden vücuttan atılmalarına sebep olur. Öğütülmüş keten tohumunun sindirimi çok daha kolaydır. Keten tohumlarını öğüterek yersek, onun şifai özelliklerinden daha fazla faydalanabiliriz. Keten tohumunu öğütmek için karabiber veya kahve el değirmenleri ya da bu tip tohumları öğütmek için özel olarak üretilmiş elektrikli öğütücüler kullanılabilir. Öğütülmüş keten tohumu, hava geçirmez kapaklı bir kavanozda buzdolabında saklanabilir.

Keten Tohumunun Geleneksel Tedavide Kullanımı

Keten tohumu antimantari, antimitoz ve antioksidan özellikler taşır. Keten tohumlarında bulunan müsilaj, bağırsakta su çekip şişerek, mekanik müshil olarak tesir eder. Ketenin bu etkiyi göstermesi biraz zaman alır fakat tahriş yapmama gibi önemli bir avantaja sahiptir. Yine bu özelliğiyle diğer müshillere nazaran daha uzun süre kullanılabilir. Ayrıca içerdiği yağ da müshil yapıcı etkiye destek sağlar. Eski Mısırlılar zamanından beri bu amaçla kullanıldığı bilinmektedir. Yine müsilajın yumuşatıcı etkisinden dolayı gastrit, mide ülseri gibi sindirim sistemi tahrişlerinde de kullanılır. Bu amaç için günde bir kez tercihen yatmadan önce 1-2 çay kaşığı tohum yenir, üzerine 2 bardak su içilir.

Öksürüğe, nezleye, üşütmeye karşı 1 çorba kaşığı keten tohumu 3 fincan suda 10 dakika kaynatılır; 3-5 dakika bekletilip süzüldükten sonra içilir. Bu çayın buharı burundan teneffüs edilir. Akciğer hastalıkları ve zatürrede 80 gr. keten tohumu 40 gr. rezene tohumuna karıştırılarak az sıcak suda lapa yapılır ve iki tülbent arasına konarak göğse ve sırta yerleştirilir. Çıban, gece yanığı ve eziklerin iyileştirilmesinde 80 gr. keten tohumu ile 40 gr ebegümeci lapası yapılarak yaranın üzerine konur. Böbrek ağrısı ve kramplarda iki çay kaşığı keten tohumu 6 fincan suda 10 dakika kaynatılıp, 5 dakika bekletilip süzülür.

Keten tohumunu mutfakta el altında bulundurarak, onu öğütülmüş halde salatalarınıza, yoğurdunuza, müsliinize serpebilir, fırında yaptığınız hamur işlerine katabilir, pilavdan çorbalara, tatlılardan tuzlulara her yemeğinizde kullanabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Keten Tohumu Ne İşe Yarar?

Keten Tohumu Ne İşe Yarar?

Keten Tohumu Zararları

Keten Tohumu Zararları

Haber Bülteni

Güncel

Keten Tohumu Yağı Kullanımı

Keten Tohumu Yağı Kullanımı

Güncel

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Güncel

Keten Tohumu Yan Etkileri

Keten Tohumu Yan Etkileri