Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?
20 Temmuz 2024

Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?

Keten Tohumu Nasıl Kullanılır

Bitkilerin şifası yalnızca özleriyle değil, aynı zamanda tohumları ile de faydalı olabilmektedir. Tohumu ile şifa veren bitkilerden birisi olarak keten tohumu, mide ve bağırsak sorunlarından kemik güçlendirmesine kadar birçok konuda şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Keten tohumu sert bir yapıda olduğu için dikkatli bir çiğnemede dahi, ağızda yeteri kadar öğütülmeyebilir, bu da yeterince sindirilmeden vücuttan atılmasına neden olur. Öğütülen keten tohumu daha kolay sindirileceği için faydası daha çok olur. Keten tohumunu öğütmek amacıyla karabiber ya da kahve el değirmenleri yahut bu tip tohumları öğütmek için üretilen elektrikli öğütücü kullanılabilir.

Keten tohumunu saklamak kolaydır. Öğütülmemiş keten tohumları oda sıcaklığında bir yıl kadar tazeliğini korur. Ancak öğütülmüş keten tohumu bir ay kadar hava geçirmeyen kapaklı kavanozlarda saklanabilir.

Keten Tohumu Kullanımı

Her gün bir defa, tercihen yatmadan önce 1-2 çay kaşığı keten tohumu yenilerek, üzerine iki bardak su içilir.

Bir çorba kaşığı keten tohumu 3 fincan suda 10 dakika kaynatılır; kaynatılan keten tohumu suyu 3-5 dakika kadar bekletilip süzüldükten sonra içilir. Bu su öksürüğe, nezle ve üşütmeye karşı kullanılır. Bu çayın buharı burundan teneffüs edilir.

80 gram keten tohumu 40 gram rezene tohumu ile karıştırılarak, ılık bir su ile lapa yapılır. İki tülbent arasına konularak göğüs ve sırta yerleştirilir. Bu; akciğer hastalıkları ile zatürreye iyi gelir.

Gece yanığı, çıban ve ezikleri iyileştirmek için 80 gram keten tohumu ve 40 gram ebegümeci lapası yapılıp, yaranın üstüne konur.

Böbrek ağrısı ve kramplar için iki çay kaşığı keten tohumu, altı fincan su ile 10 dakika kaynatılıp, 5 dakika bekletildikten sonra süzülür.

Keten Tohumu Nasıl Kullanılır ve Tüketilir?
  • Kaynatıldıktan sonra içilebilir.
  • Dövülüp, öğütülerek toz haline getirilir. Bu tozdan bir kaşık ağıza alındıktan sonra ardından biraz su içilir.
  • Kavrulduktan sonra tüketildiğinde daha lezzetli olur. Keten tohumunun kendine özgü çok özel bir tadı ya da kokusu olmamasına rağmen, kavrulduğu zaman daha güzel bir tada kavuşur.
  • Tohum olarak tüketilecekse çok iyi çiğnenmelidir.
  • Mutfağınızda olması gereken keten tohumunu, el altında bulundurup onu öğütülmüş olarak salata, yoğurt tarzı yiyeceklere, fırında yapılan hamur işlerine, pilav, çorba, tatlı ve tuzlu her türlü yemeklerinize ekleyerek keten tohumunun bu eşsiz şifasından fayda alabilirsiniz.

Keten Tohumunun Bazı Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu mide ve bağırsak sorunlarına, bağırsakları yumuşatmaya ve kabızlığa karşı iyi gelir. Kemikleri güçlendirir, özellikle menopoz döneminde yararlıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Keten tohumu yağı, sedef, egzama ve akne gibi cilt rahatsızlıklarına iyi gelir, cilt ve gut hastalıklarına karşı koruma sağlar. Konsantrasyon bozukluğuna ve yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına iyi gelir. Keten tohumunun lifleri sanayide, özellikle dokumacılıkta kullanılır.

Ek olarak, keten tohumunun omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olması kalp sağlığını destekler ve kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Antioksidan özellikleri sayesinde hücre hasarını azaltır ve iltihaplanmayı önler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Gebelikte Keten Tohumu Kullanımı

Gebelikte Keten Tohumu Kullanımı

Güncel

Keten Tohumu

Keten Tohumu

Güncel

Keten Tohumu Yağı Kullanımı

Keten Tohumu Yağı Kullanımı