Öğütülmüş Keten Tohumu Öğütülmüş keten tohumu, yağ oranı açısından oldukça zengin bir bitkidir. Tohumunda bulunan bitkisel yağ oranı neredeyse %50 gibi yüksek bir orandadır. Bu yüksek oran, keten tohumunun başta sağlık sektörü olmak üzere birçok sektörde kullanılmasına olanak tanımaktadır. Omega-3 yağ asitleri bakımından da zengin olan keten tohumunun insan sağlığına birçok faydası vardır. Öğütülmüş Keten Tohumunun Faydaları Öğütülmüş keten tohumunun sağlığa olan faydaları şunlardır:
Öğütülmüş Keten Tohumunun Zararları Her üründe olduğu gibi, öğütülmüş keten tohumu tüketiminde de aşırıya kaçmamalıdır. Aşırı tüketilen besinlerin insan vücudunda yan etkiler yapabileceği unutulmamalıdır. Öğütülmüş keten tohumunun sağlıktan başka sanayi sektöründe de kullanımı mevcuttur. Bu bitkideki bezir yağı, boyacılık sanayinde hammadde olarak kullanılır. Yağı alınmış keten tohumları ise hayvan yemi olarak kullanılır, yani keten tohumu yem sanayinde de değerlendirilmektedir. Keten Tohumunun Tarihçesi Keten tohumu, dört-beş bin yıldan daha fazla bir süredir insanlar tarafından kullanılmaktadır. Tarih boyunca keten tohumundan faydalanıldığı bilinmektedir. Üretimi dünyanın birçok bölgesinde yapılmıştır. Eski tarihlerde özellikle Mısırlılar, keten tohumunun üretimine büyük önem vererek uzun yıllar ticaretini yapmışlardır. Günümüzde keten tohumunu dünyada en çok Rusya ve Polonya yetiştirmektedir. Keten Tohumunun Türkiye'deki Durumu Türkiye'de ise keten tohumu üretimi Anadolu'nun çoğu yerinde, özellikle Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yapılmaktadır. Aktarlarda öğütülmüş keten tohumu ya da yağı uygun fiyatlara kolaylıkla bulunabilir. Omega-3 yağının çocuklar ve ailemiz için mutlaka tüketilmesi gerektiğini ve bunu da öğütülmüş keten tohumları ile ucuz maliyetle sağlanabileceğini unutmayalım. |