Keten Tohumu Kabızlık İçin Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Keten Tohumu Kabızlık İçin Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu ve Kabızlık

Kabızlığın en yaygın nedeni, beslenmedeki lif eksikliğidir. Ancak bağırsak hareketlerini etkileyebilecek çeşitli faktörler hakkında bilgi sahibi olmamız önemlidir. Bu tür faktörlerden bazıları seyahat, düzen değişikliği, günlük hayattaki rutinin değişmesi ve stres olarak gösterilebilir. Bağırsak hareketlerinizi doğal yollardan hızlandırabilirsiniz, böylece vücudunuz yapay laksatiflerin zararlı etkilerine maruz kalmaz.

Keten Tohumunun Kabızlık İçin Etkisi

Keten tohumu, kabızlık için tavsiye edilmesinin başlıca nedeni, yüksek seviyede musilaj içermesidir. Musilaj, keten tohumunda bulunan çözünür liflerden gelir. Keten tohumu su ile temas ettiğinde, musilaj serbest kalır ve suyun kıvamını artırır.

Keten Tohumu Kabızlık İçin Kullanımı

Kabızlığı hafifletmek adına, keten tohumunun en çok önerilen tüketim şekillerinden biri, geceden bir bardak suya bol miktarda keten tohumu koyup sabah aç karnına bu tohumlu suyu içmektir.

Eğer bu metodu uyguladıysanız ve suyun kıvamından hoşlanmadıysanız, (yoğunlaştığı için) tohumları meyve suyu, süt, yoğurt ve hatta salatalar ile karıştırmanızı tavsiye ederiz. Böylece, karıştıracağınız yiyeceğin güzel tadı sayesinde yemesi daha kolay olacaktır. Bu süreçte musilaj, bağırsaklardaki suyu harekete geçireceğinden, birçok olumlu etkisini görürsünüz.

Musilaj Nasıl Çalışır?

Musilaj, dışkılamayı harekete geçiren bir karışım oluşturur. Bu karışımın görevi, musilajın bağırsaklardan daha hızlı geçmesini sağlamaktır. Keten tohumu tüketmenin, diğer laksatifleri kullanmaktan farklı olmasının sebebi bu dışkılama sürecidir. Laksatifler alışkanlığa sebep olur ve doğal bağırsak hareketlerini gerçekleştirebilmesi adına bir şekilde laksatiflere bağımlı olmasına yol açar.

Keten tohumunda bulunan çözünür lifler, toksinlerin bağırsakta emilmeden önce hızlı bir şekilde vücuttan dışkılama yoluyla atılmasına yardımcı olur.

Ayrıca keten tohumu, sağlığımıza çok faydalı olan çeşitli bileşenler de içerir. Bunlardan biri, omega-3 asitler grubunda yer alan ve bir yağ asidi olan alfa-linolenik asittir. Bu da kötü kolesterolün azalması anlamına gelir. Bunun yanında keten tohumu, luteolin ve oleik asit benzeri iltihap sökücüler içermektedir.

Keten Tohumunun Diğer Faydaları

Keten tohumu ayrıca antioksidanlar, lignanlar ve proteinler açısından da zengindir. Bu bileşenler, vücudun genel sağlığını destekler ve kronik hastalıkların riskini azaltır. Keten tohumu, kalp sağlığını destekler, kan şekeri seviyelerini düzenler ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

Keten Tohumu Tüketim Önerileri

Keten tohumunu diyetinize dahil etmenin birkaç yolu vardır. İşte bazı öneriler:

  • Keten tohumunu yoğurt veya smoothie'lere ekleyin.
  • Salatalarınıza keten tohumu serpin.
  • Ekmek veya kek tariflerinize keten tohumu ekleyin.
  • Kahvaltılık gevrekler veya granolalarınıza keten tohumu ekleyin.

Bu yöntemlerle keten tohumunun tüm faydalarından yararlanabilir ve kabızlık sorununu doğal yollarla hafifletebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Keten Tohumu Yağının Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Yağının Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Zararları

Keten Tohumu Zararları

Keten Tohumu Yağı Faydaları ve Zararları

Keten Tohumu Yağı Faydaları ve Zararları

Keten Tohumu İçeriği ve Besin Değerleri

Keten Tohumu İçeriği ve Besin Değerleri

Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?

Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?

Güncel

Gebelikte Keten Tohumu Kullanımı

Gebelikte Keten Tohumu Kullanımı

Güncel

Keten Tohumu Çeşitleri Nelerdir?

Keten Tohumu Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Keten Tohumu

Keten Tohumu