Keten Tohumu Bitkisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Keten Tohumu Bitkisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu bitkisi, 50-100 santimetreye kadar uzayabilen bir bitkidir ve daha çok Akdeniz bölgesinde yetişir. Bitkinin yaprakları sivri uçlu, çiçekleri ise mavi renklidir. Yazın meyve vermeye başlayan bitki, meyvelerinin yanında iki adet tohum oluşturur. Keten tohumu bitkisi, geniş bir yelpazede sağlığa katkıda bulunur. İçeriğinde farklı vitamin ve mineraller bulunur. Oval, yassı ve sert tohumlara sahip olan keten tohumu bitkisi, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, bakır ve demir için iyi bir kaynaktır. Zengin içeriği nedeniyle diyet listelerinde sıkça önerilen keten tohumu bitkisi, vejetaryenler tarafından yaygın bir şekilde tüketilmektedir.

Keten Tohumu Bitkisi Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu bitkisi, farklı yağlı tohumlar gibi kalori bakımından zengindir ve diyet lifi yönünden de zengindir. İçeriğinde yer alan faydalı bileşenler vücudu başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa karşı korur.

Sindirim Sistemi

İçeriğinde yer alan diyet lifi sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Diyet lifi, sindirilmesi güç olan besinlerin kolaylıkla sindirilmesini sağlar. Dolayısıyla sindirim sistemi çok fazla yorulmaz. Bağırsakların aktif bir şekilde çalışmasını sağlar ve erkeklerde görülen prostat kanseri, kadınlarda ise göğüs kanserine karşı koruma sağlar.

Kalp Sağlığını Korur

Antioksidan bakımından zengin olan keten tohumu bitkisi, kolesterolün dengede kalmasını sağlayarak kalp ve damar sağlığını korur. Kan şekeri seviyesini düzenler. Bu sayede yüksek kolesterol ve kan şekeri kaynaklı gelişebilecek kalp hastalıklarının oluşum riskini azaltır.

Metabolizmayı Kuvvetlendirir

Keten tohumu bitkisi, genel anlamda vücudun aktif ve düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Bunun için gerekli olan B vitamini, manganez, magnezyum gibi vitamin ve mineraller keten tohumu bitkisi içeriğinde bulunur. Metabolizmayı güçlendirmesinin yanı sıra iskelet ve kemik sağlığı için de faydalıdır.

Kadınlık Hormonlarını Dengeler

Keten tohumu içinde kadınlık hormonlarının dengelenmesini sağlayan lignans adlı bir madde bulunur. Ayrıca keten tohumu bitkisi düzenli kullanıldığında kadınların doğurganlık kabiliyetini artırır, menopoz döneminde yaşanan sıkıntıları hafifletir. Vajinal kuruluk tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. Bu şikâyetlere bağlı olarak gelişen stres ve gerginliği giderir.

Kanserle Mücadele Eder

Keten tohumu bitkisinin kansere karşı koruyucu etkisi bulunur. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalara göre, kansere yol açan tümör ve hücreleri yok ettiği görülmüştür.

Diyabete İyi Gelir

Keten tohumu bitkisi günlük olarak düzenli tüketildiğinde diyabet hastalığına engel olabilir. Diyabetlilerde diyabet şikâyetlerini azaltıcı etkiye sahiptir.

Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir

İçeriğinde bolca omega-3 ve omega-6 yağ asidi barındıran keten tohumu bitkisi, bu içeriği sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Düzenli tüketimiyle vücut sağlığı genel anlamda korunabilir.

Kabızlığa İyi Gelir

Herhangi bir yan etkisi olmayan keten tohumu bitkisi kabızlığa karşı kullanılabilir. Mükemmel müshil etkisi yarattığı için kabızlık sorununu ortadan kaldırır.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

İçinde bulunan bileşenler sayesinde vücutta gereksiz biriken yağların parçalanmasını sağlar, bağırsakları aktif bir şekilde çalıştırarak kilo vermeye yardımcı olur.

Keten Tohumu Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Keten tohumu bitkisinin kullanıma hazır hale gelmesi oldukça kolaydır. Bir yemek kaşığı keten tohumu havanda ezildikten sonra bir su bardağı suyun içine atılır. 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılarak içilebilir. Ayrıca toz şeklinde yoğurt, meyve suyu gibi besinlerin içine eklenerek de tüketilebilir.

Keten Tohumu Bitkisi Zararları Nelerdir?

  • Keten tohumu bitkisi müshil etkisi yarattığı için aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır.
  • Çok fazla kullanıldığında kan pıhtılaşmasına sebep olabilir.
  • Aşırı kullanım bağırsak sıkışmasına yol açabilir.
  • Keten tohumu yağı çok fazla şekilde iltihap üzerine uygulanmamalıdır.
  • Aşırı kullanım alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
  • Hormon sorunu olan ve gebelik döneminde olan kadınlar keten tohumu bitkisi kullanmadan önce doktora danışmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Keten Tohumu Kapsülü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Kapsülü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Nedir?

Keten Tohumu Nedir?

Kabızlık Keten Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kabızlık Keten Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Kaç Kalori?

Keten Tohumu Kaç Kalori?

Güncel

Keten Tohumu

Keten Tohumu