Keten Tohumu Yan Etkileri
19 Haziran 2024

Keten Tohumu Yan Etkileri

Keten tohumu, susama benzeyen ancak kahverengi ve parlak bir tohumdur. Özellikle gıda sanayisinde, başta ekmekler, kurabiyeler ve börekler olmak üzere pek çok unlu mamule katılarak kullanılır. Keten tohumunu yağ, tohum veya öğütülmüş toz şeklinde kullanmak mümkündür. Doğal Tıp Derneği Başkanı Dr. Ender Saraç, keten tohumunun kullanım şeklinin amaca göre değişebileceğini belirtmektedir. Bazen kabuklu, bazen de kabuksuz tüketmek gerekebilir. Yeterince posalı ve lifli gıda tüketmeyen insanlara bunu öğütmeden vermek daha yararlıdır.

Keten Tohumunun Faydaları

Keten tohumunun bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Çekirdek haliyle, posalı ve lifli şekilde tüketmek daha iyidir. Normal hazım yapabilen bir insan, çekirdek haliyle tüketebilir. Bazı kişilerde gaz yapabilir, ancak bu kişilere keten tohumunun üzerine bir fincan rezene çayı içmeleri önerilir ve sorun ortadan kalkar. Keten tohumunun en büyük etkisi, müshil yani bağırsakları çalıştırıcı olmasıdır. Uzmanlar özellikle kabızlık sorunu olan kişilere keten tohumunu önerirler. Genellikle tohumların tüketildiğini, ancak son yıllarda keten tohumu yağının da yaygınlaşmaya başladığını belirten Dr. Saraç, keten tohumu yağının bağırsakları çalıştırıcı, temizleyici ve iç organların yüzeylerini rahatlatıcı olarak kullanıldığını ifade etmektedir. Ayrıca cildi yumuşatır ve öksürüğe karşı iyi gelir. Kolay bozulan bir şey değildir, yani herhangi bir kavanozda uzun süre saklanabilir. Ayrıca ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak da kullanılabilir. Öksürükte, gıcıklıkta, ses kısıklığında ve gastrit gibi mide sorunlarında da olumlu etkisi vardır.

Keten Tohumunun Vitamin İçeriği

Keten tohumunun ciddi miktarda B12 vitamini içerdiğini de belirten Dr. Saraç, özellikle vejetaryenlerin keten tohumu alımına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulamaktadır. Son yıllarda dünyada vejetaryenlik çok artmıştır. Vejetaryenlerin en çok dikkat etmesi gereken konular ise kansızlık açısından demir, çinko ve B12 vitaminidir. Demir ve çinko doğadaki pek çok bitkide bulunur. Ancak hayvanlar ve hayvansal protein dışında B12'nin yüksek oranda bulunduğu tek gıda keten tohumudur. Dolayısıyla keten tohumu, özellikle vejetaryenler için Vitamin B12 açısından çok gereklidir.

Keten Tohumunun Yan Etkileri

Keten tohumunun bazı yan etkileri de olabilir. Aşağıda belirtilen durumlarda dikkatli olunmalıdır:
  • Keten tohumu fazla tüketildiğinde ishal yapabilir.
  • Hamile ve emziren kadınlar keten tohumunu doktorlarına danışarak tüketmelidir.
  • Keten tohumu kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girebilir.
  • Hormon duyarlı kanser türleri olan kişiler keten tohumunu dikkatli kullanmalıdır.
Sonuç

Keten tohumu, doğru ve bilinçli kullanıldığında birçok sağlık faydası sunan bir besindir. Ancak, olası yan etkileri ve etkileşimleri göz önünde bulundurularak tüketilmelidir. Özellikle sağlık sorunları olan kişilerin keten tohumu tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Keten Tohumu Yoğurt ile Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Yoğurt ile Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Diyeti Listesi

Keten Tohumu Diyeti Listesi

Keten Tohumu Yağı Faydaları ve Zararları

Keten Tohumu Yağı Faydaları ve Zararları

Keten Tohumu Kabızlık İçin Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Kabızlık İçin Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Çeşitleri Nelerdir?

Keten Tohumu Çeşitleri Nelerdir?