Keten Tohumu ve KolesterolKolesterol, damar ve kalp hastalıklarının önemli bir risk faktörüdür ve bu hastalıklar, ülkemizde ve dünya genelinde ölüme ve kalıcı sakatlıklara yol açan yaygın sağlık sorunları arasında yer alır. Ülkemizde altı milyon insanın kan kolesterol düzeyi sınırda yüksek (200-239 mg/dl) ve iki milyon insanın kolesterol düzeyi yüksektir (240 mg/dl). Gelişmiş ülkelerde ise ölüme neden olan hastalıklar arasında kalp ve damar hastalıkları ilk sıralardadır ve yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, obezite gibi problemlerin düzeltilmesi ile bu ölümler önlenebilir veya geciktirilebilir. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü, kalp ve damar hastalıklarını 1 numaralı insan düşmanı ilan etmiştir. Kalp ve damar hastalıklarını kolaylaştıran faktörlere kardiyovasküler risk faktörleri denir. Kanda kolesterol ve LDL-kolesterolün yüksek olması hasta için bir risktir ve kolesterol yüksekliği kardiyovasküler risk faktörüdür. HDL-kolesterolün az olması da bir risktir. Bu hastalarda kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği ve damar tıkanması gibi hastalıkların meydana gelme olasılığı daha fazladır. Omega-3 Yağ Asitlerinin ÖnemiOmega-3 (N-3) yağ asitleri içeren besinlerin sağlığımız açısından önemini belgeleyen araştırma sonuçları arttıkça, beslenme uzmanları, doktorlar ve tüketicilerin keten tohumu ve balık yağına ilgileri artmıştır. Bu ürünlere yönelmenin artmasındaki diğer neden ise, vücudun üretemediği N-3 yağ asitlerinin kesinlikle dışarıdan besin yolu ile alınmasının gerekliliğidir. Kolesterol İçin Keten Tohumu FaydalarıKeten tohumu, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde önemli bir rol oynar. Kalp krizi, ölüm nedenleri arasında birinci sıradadır. Kolesterolün en etkin çaresi ve ilacı keten tohumudur. Ancak keten tohumu toz halinde değil, tohum şeklinde tüketilmelidir. Sabahları aç bir şekilde bir tatlı kaşığı veya çorba kaşığı kadar tüketilmesi önerilir. Bu tarif ile bir yakınımın kolesterolü 300 seviyesinden 150'ye düşmüştür. Doktoru da şaşırmış ve tetkiki tekrar istemiştir. Keten tohumunun belirgin bir sakıncası yoktur, ancak karaciğer problemi olanların aile hekimine danışması gerekmektedir. Keten Tohumunun Diğer Kullanım AmaçlarıKeten tohumu lif içeriği sayesinde kabızlık problemine karşı etkilidir. Bir bardak ılık su ile alındığında, şeker, kanser ve obeziteye karşı da faydalıdır. Ayrıca sigarayı bırakmış olan tiryakiler, bırakmanın ardından 2-3 ay geçtikten sonra bir kaşık keten tohumunu 5 dakika bir cezvede kaynatıp, bir bardak su ile şeker ekleyerek çay gibi sabah aç karna 15-20 gün boyunca içtiklerinde, kişinin ciğerlerindeki katranın sökülüp balgam olarak atıldığı görülmüştür.
|
Keten tohumunu sabahları aç karnına tüketmeye başladım, kolesterol seviyemi gerçekten düşürür mü? Ayrıca karaciğer problemim var, keten tohumunu kullanmadan önce doktoruma danışmalı mıyım?
Cevap yazCem, keten tohumu kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir, çünkü omega-3 yağ asitleri ve lif açısından zengin bir besindir. Ancak, karaciğer probleminiz olduğu için keten tohumu kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önemlidir. Doktorunuz, sürekli kullandığınız ilaçlar ve genel sağlık durumunuzla ilgili olarak en doğru tavsiyeyi verecektir. Sağlığınızı riske atmamak için bu konuda profesyonel bir görüş almanız en iyisi olur.