Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?
20 Temmuz 2024

Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?


Şifalı bitkiler yalnızca özleriyle değil, tohumları ve diğer bölümleriyle de sağlık açısından büyük faydalar sağlar. Keten tohumu tam bir şifa kaynağıdır. Peki, keten tohumunu nasıl ve hangi rahatsızlıklar için kullanmalıyız? İşte detaylar:


Keten tohumunun sert bir yapısı vardır.

Ancak bir araç yardımıyla öğütülerek tüketildiğinde, sindirim sistemi tarafından daha kolay sindirilir ve böylece faydası daha çok olur. Keten tohumunu öğütmek amacıyla özel olarak üretilen elektrikli öğütücüler, karabiber veya kahve değirmenleri kullanılabilir. Keten tohumunu tohum olarak saklamak çok kolaydır. Öğütülmemiş keten tohumları oda sıcaklığında bir yıl kadar tazeliğini korur. Öğütülen keten tohumu ise hava geçirmeyen kapaklı kavanozda bir ay kadar dayanabilir.

Keten Tohumu Tüketimi Nasıl Yapılmalı?

  • Kaynatılan suyu içilebilir.
  • Dövülerek, öğütülüp toz haline getirilir. Bu tozdan bir kaşık alınarak ardından biraz su içilir.
  • Kavrularak tüketilebilir. Bu şekilde tüketim daha tatlı ve daha hoş olacaktır. Keten tohumunun kendine has çok özel bir tadı veya aroması bulunmaz, ancak kavrulduğunda daha güzel bir tada sahip olur.
  • Tohum olarak tüketilecekse çok iyi çiğnenmesi gerekir.
  • Her mutfakta mutlaka bulunması gereken keten tohumu, öğütülmüş haliyle salatalarda, yoğurtla yapılan yiyeceklerde, fırında yapılan tüm hamur işleri, pilavlar, çorbalar, tatlı veya tuzlu her türlü yemeklerde kullanılabilir.

Keten Tohumu Tüketimi

  • Tercihen yatmadan önce her gün bir defa 1-2 çay kaşığı keten tohumu yenilip ardından iki bardak su içilir.
  • Bir çorba kaşığı keten tohumu, üç fincan suda on dakika kadar kaynatılır; kaynatılan bu keten tohumu suyu 3-5 dakika bekletilip, ılımasıyla süzüldükten sonra içilir. Bu keten tohumu suyu öksürüğe, nezleye ve üşütmeye karşı kullanılır. Bu çayın buharı burundan teneffüs edilirse nefesi açar.
  • 80 gram keten tohumu, 40 gram rezene tohumu ile karıştırılarak ılık su ile lapa haline getirilir. İki tülbentin arasına konulup göğüs ve sırt bölgesine yerleştirilir. Bu, akciğer hastalıkları ve zatürreye iyi gelir.
  • Çıban, ezikler ve gece yanığı rahatsızlıklarının iyileştirilmesi için 80 gram keten tohumu ve 40 gram ebegümeci lapası yapılarak yaranın üzerine konulur.
  • Böbrek ağrıları ve kramplar için, iki çay kaşığı keten tohumu altı fincan su ile 10 dakika kaynatılır ve 5 dakika soğuduktan sonra süzülür.

Keten Tohumunun Bazı Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu, bağırsakları yumuşatmaya, mide ve bağırsak sıkıntılarına, kabızlığı iyileştirmeye yardımcı olur. Zayıf kemiklere güç verir ve özellikle menopoz dönemi için yararlıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Keten tohumu yağı, sedef, egzama ve akne rahatsızlıklarına faydalıdır ve cilt ile gut hastalıklarına karşı koruma sağlar. Konsantrasyon bozukluğu ve yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığı için kullanılır. Lifleri sanayide, özellikle dokuma sektöründe kullanılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Keten Tohumu Diyeti Listesi

Keten Tohumu Diyeti Listesi

Editörün Seçtiği

Keten Tohumu Nedir?

Keten Tohumu Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kabızlık Keten Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kabızlık Keten Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Tedavide Kullanımı

Keten Tohumu Tedavide Kullanımı

Keten Tohumu Yan Etkileri

Keten Tohumu Yan Etkileri

Keten Tohumu Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Kabızlık İçin Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Kabızlık İçin Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?